Gorily v mlze

22. 04. 2019 11:03:56
Žijeme v postmoderní společnosti, ve který prostě neexistují jednoznačný manuály na život (a zrovna tak i pro mateřství).

Volně přeloženo: můžete si vzít člověka stejného pohlaví a nebo klidně vstoupit ke svědkům Jehovovým a psát vědecký pojednání o tom, že homosexualita je přeučitelná. Můžete odjet do Pákistánu pomáhat sirotám nebo zůstat v Horní Polné a celej život pást stádo ovcí. Můžete prostě všechno (teda když máte dost peněz). A to je ten problém.

Spoustě lidem tahle relativní svoboda leze na nervy. Relativní, protože se najde vždycky někdo, kdo vám zařve do ucha Sodoma Gomora a poví vám, jak je to správně – obyčejně tak, jak to dělá on sám. Proto prý sílí obliba neonacistickýho hnutí a tak, i když já si myslím, že to nemá co dělat se svobodou ve společnosti, ale spíš s vymaštěností konkrétního holohlavýho psychopata. Každopádně podobně to platí i pro rodičovství.

Žijeme v době, která nám dává neskutečný možnosti, co se týče výchovy dětí. Najednou na ně máme více času než kdykoliv v historii, můžeme je vychovávat prakticky jak se nám zachce, můžeme je dokonce nemít. A ever since je rodičovství tak nějak větší a větší vopruz. Neříkám, že doby minulé byly nějaký ideál, ke kterýmu se hodlám přibližovat, ale jedno se jim upřít nedá. Lidi si to prostě dělali jednodušší. Místo kojení flaška, místo bradavky dudlík. Dítě se zocelovalo už od plenek, protože život není žádný peříčko, rozumíme si? A čím dřív to pochopíš, tím rychleji si zvykneš. Ultimátní přesvědčení, že děti si pláčem posilují plíce, zažehnalo poslední zbytky pochybností.

Doba se změnila, teď máme laktační ligy, kurzy hypnoporodu a mrtě času ladit péči o dítě podle jeho nejtajnějších představ. Neomezený přístup k prsu? Done. Stoprocentní zábava čtyřiadvacet hodin denně? Ale zajisté. V časech, kdy přicházíme o jisté sociokulturní normy je konečnou odpovědí na jakoukoliv otázku zájem dítěte a taky přirozenost. Je tu teda malý problém, že vlastně nikdo neví, podle jakýho manuálu tady jedeme. Když se oprostím od rousseaovský fantazie o šťastnejch a nahatejch marxistech tančících mezi lijánama, kde hledat hlavní zdroj inspirace? V Africe? Něco mi říká, že velmi neergonomicky vyvrácená hlavička neseného novorozence by se tu nesetkala s pochopením. Když jde africká matka makat na pole a dítě jí překáží, klidně ho na pár hodin upíchne na nejbližší větev – prostě kontaktní rodičovství hadr. Tak v historii? Naděje vyhasne hned poté, co se dovídám o ztraumatizovaných generacích starověkejch nemluvňat s šidítkama v puse. S přírodou má přirozené rodičovství společný kořen slova, tím to ale zřejmě končí. Slabý náznak inspirace tuším, když narazím na hrochy. Taky rodí do vody. Jenže pak zjišťuju, že spousta šimpanzích matek omezuje kojení svých mláďat... Někdo by o tom měl informovat laktační poradkyně.

V celým tom řešení dudlíků, zavinovaček, Montessori hraček, ergonomických poloh a koktejlů z placenty tak nějak zapadá, že tu máme nadpoloviční rozvodovost a stres tu zabíjí víc lidí než cigarety. A zatímco o neblahým vlivu dudlíku se dá polemizovat, z barvitého rozvodu a uhoněné matky je přirozeně nějaký to traumátko více než jistý. Přirozeně.

Autor: Barbora Balková | pondělí 22.4.2019 11:03 | karma článku: 12.51 | přečteno: 236x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 7.32 | Přečteno: 134 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.80 | Přečteno: 8787 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 426 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1380

Tak hlavně jsem matka, že. Lovím v paměti, že jsem měla ráda indický filmy, ale teď se jejich stopáž překrývá se separační úzkostí syna. Vždycky jsem ráda jedla, akorát o dost hodnotněji než teď. Jo a taky jsem sportovala a fakt tím nemyslím současný turistický výšlapy do Billy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...